skip to Main Content
Tel: +31 (0) 88 707 7000
IFRS16: Nieuwe Lease Rapportage Richtlijnen

IFRS16: Nieuwe Lease Rapportage richtlijnen

IFRS16 Leases 1 januari 2019 van kracht

Nu vrijwel alle wonden van de wereldwijde economische recessie geheeld zijn lijkt flexibiliteit het nieuwe toverwoord. Van alle ‘lessons-learned’ hebben organisaties in de crisis-tijd vooral gezien dat je flexibel moet kunnen ondernemen; op- en afschalen op momenten dat dat nodig is.
Leasen is daardoor populairder dan ooit.

Helaas is het niet alleen maar lang leve de vrijheid. Leasen betekent (langlopende) verplichtingen en daarmee dus risico: ben ik in staat om gedurende de gehele looptijd van mijn leasecontracten aan de verplichtingen te voldoen?

Omdat niemand een glazen bol heeft om in de toekomst te kijken is actueel inzicht belangrijk en vanaf 1 januari 2019 zelfs verplicht dat uw (beursgenoteerde) organisatie rapporteert volgens de International Financial Reporting Standards (IFRS). Deze verplichting qua lease rapportage is opgenomen in de onlangs gepubliceerde IFRS 16. Dit betekent dat bedrijven alle leasecontracten van langer dan een jaar voortaan als schuld op de balans dienen te zetten. Dit geeft transparantie in risicodragende kosten en maakt daardoor bedrijven beter met elkaar vergelijkbaar.

Om aan de IFRS16 voorwaarden te voldoen is een financiële administratie nodig die om kan gaan met verschillende leasevormen door elkaar heen en waarin mutaties direct doorberekenen wat dat betekent voor de lease verplichtingen op korte, maar ook op lange termijn.

Alle bedrijven lijken zich wel bewust van deze verplichting. We zien dat veel bedrijven zich momenteel oriënteren hoe ze deze administratie op een goede manier, liefst zo eenvoudig mogelijke manier kunnen voeren. Duidelijk is dat iedereen nog wel zoekende is.

Wij denken graag met u mee. Faect heeft als partner van Soft4 voor een kleine lease administratie een Excel om de IFRS16 verplichtingen administratie te voeren. Maar al snel zal dit te omslachtig te worden. Met Soft4Lessee is iedere gebruiker in staat om snel, simpel en efficiënt de leasecontracten te managen. Het bijhouden van de lopende verplichtingen, doorvoeren van mutaties en voldoen aan de IFRS16 standaard kan allemaal in het op Microsoft Dynamics gebouwde Soft4Lessee. Dit kan zowel in een cloud oplossing als een on premise oplossing. Centraal voor uw gehele administratie of juist in combinatie met uw huidige Dynamics oplossing.

We vinden het leuk om met u te sparren over de noodzakelijke administratie en de mogelijke oplossingen. Win win – u leert over de mogelijke oplossingen – wij leren van iedere unieke situatie.
Kijk voor meer informatie op onze website of neem vrijblijvend contact met ons op.