skip to Main Content
Tel: +31 (0) 88 707 7000
IT De Witte Motor!

IT de witte motor!

Toen ik deze week een melkveebedrijf bezocht viel ik van de ene verbazing in de andere. Het nostalgische beeld van een stal met koeien en melkende boeren werd totaal niet ingelost, daarentegen trof ik een een volledig ge-automatiseerd bedrijf waarbij de melkprijs op de voet volgen misschien wel de belangrijkste taak is. Het boerenvak is verstand hebben van IT!

Zelfs een stadsjongen als ik weet natuurlijk wel dat groenten niet echt uit een zak komen en melk ook niet in het pak geproduceerd is, maar een duidelijk beeld van het productieproces is natuurlijk nog wel wat anders. Wat dat betreft komt het goed uit dat ik me tegenwoordig in veel landelijkere omgeving bevind. Soms heb je dan het geluk dat je even in de keuken mag kijken van bedrijven die in een totaal andere sector werken, althans zo lijkt het…

Slimme koeien
Wie wel eens een bezoek aan een melkveebedrijf gebracht heeft of een educatief televisie programma hierover gezien heeft zal zich niet verbazen dat iedere koe middels een ‘slimme halsband’ op de voet gevolgd kan worden. De koe wandelt zelf (slimme koe) naar de volautomatische melkmachine als de uiers vol zitten en zonder tussenkomst van een persoon kan de koe gemolken worden, (afgemeten) eten, gewogen worden, een gezondheidscheck-up vindt plaats, etc. En om het nog allemaal wat smeuiger te maken rijdt er continue een zelfstandige poeprobot in de stallen rond die zich over de ‘vlaaien’ ontfermt. De boer(in) kan uiteraad alles volgen op het managent dashboard op zijn SmartPhone…. het boerenvak is gewoon keiharde IT!

Automagiseren
De meeste boeren-ondernemers proberen hun bedrijf dusdanig te automatiseren dat zij (samen met een partner) het bedrijf zonder uitbreiding in personeel kunnen runnen. Als ondernemer proberen zij zich te wapenen tegen een nieuwe economische crisis, door slimme IT toepassingen kan het bedrijf altijd doorgaan. Deze grote slag naar automagische oplossingen vindt luid zijn weerklank in het hele MKB.
Door nu, nu er meer lucht in de economie zit, te investeren in slimme oplossingen, bedrijfsprocessen te vereenvoudigen en menskracht in te zetten op de onderdelen waar ze goed in zijn (kennis, ervaring en persoonlijkheid) is een nieuwe economische crisis niet alleen beter voorbereid, maar ook steeds verder weg. Nu slim geld uitgeven zorgt immers voor een langer uithoudingsvermogen.

Cloud is goud
De slimme koeien maken al heel lang graag gebruik van de buitenlucht, maar ook voor ondernemers is de Cloud het absolute toverwoord. Investeren in (dure en vergankelijke) hardware lijkt niet meer de beste optie, daarentegen is het nu het moment om te investeren in het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Door nu processen te optimaliseren in een schaalbare Cloud-omgeving kan er zowel in tijden van groei als krimp doorgewerkt worden zonder in te hoeven leveren op efficiency en kwaliteit.
Nu aandacht geven aan optimalisatie betekent zowel in een lekker zonnetje als een regenbui buiten kunnen blijven staan…