skip to Main Content
Tel: +31 (0) 88 707 7000
Twee Maanden Veilig, Maar Nog Niet Vergeten…

Twee maanden veilig, maar nog niet vergeten…

De AVG toepassen in Dynamics NAV
Op 25 mei is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van kracht geworden, internationaal spreken we van de General Data Protection Regulation (GDPR). Heel Europa was een aantal weken in de ban van het beveiligen van klantgegevens en het informeren van klanten over hoe die beveiliging geregeld is. Onze gegevens mogen zonder toestemming niet meer gebruikt worden, al met al eigenlijk een hele logische en prettige situatie.

Extra recht
Met het beveiligen van persoonsgegevens denken we snel aan de webshops met mailinglijsten waar e-mailadressen op staan van mensen die ooit eens iets besteld hebben. We denken ook nog aan de cookies waar we toestemming voor moeten geven dat die op onze PC worden achtergelaten, dat is allemaal nog redelijk overzichtelijk. Maar de bron van de meest belangrijke klant gegevens is natuurlijk ons ERP systeem. Het is niet eenvoudig om gegevens van klanten die in ons ERP systeem staan te verwijderen. In sommige gevallen is dit zelfs niet mogelijk omdat er historische transacties bewaard moeten blijven. Hier bijten de nieuwe wetgeving en een aantal andere (Europese) regels elkaar. Hoewel dit juridisch niet eenvoudig ligt is dit opgelost in de Algemene Verordening Gegevensbescherming door deze klanten ‘het recht om vergeten te worden’ te geven.
Dit extra recht geeft klanten de mogelijkheid aan te geven dat zij bezwaar hebben tegen het gebruik van hun persoonsgegevens en hier moet de betreffende organisatie gehoor aan geven.

Microsoft Update
In Dynamics NAV zijn een aantal functionaliteiten toegevoegd waarmee persoonsgegevens eenvoudig geclassificeerd en beheerd kunnen worden. Microsoft heeft dit in de zogenoemde Cumulatieve Update (CU) van maart 2018 beschikbaar gesteld. Deze functionaliteiten zijn beschikbaar voor Dynamics NAV 2015, 2016, 2017 en 2018 om bedrijven die gebruik maken van Dynamics NAV te helpen voldoen aan de AVG.

AVG-proof maken
Naast de Update moeten er in Dynamics NAV een aantal onderdelen ingericht worden om ons ERP systeem AVG proof te maken. Wilt u hier meer over weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.