skip to Main Content
Tel: +31 (0) 88 707 7000
Is De AVG Nou Wel Of Niet Ok?

Is de AVG nou wel of niet ok?

Nieuwe wetgeving … hoe interpreteer je die goed…?!

Gisteravond was ik in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam bij een programma over de AVG; de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming die 25 mei van kracht wordt.
Er stonden interessante sprekers op het programma ‘AVG-proof Amsterdam’. Vanuit de IT branche mocht ik vertellen hoe wij als IT onderneming met de AVG aan de slag zijn gegaan.

Wat mij opviel en dat was ook wel een van de slotconclusies van de avond; angst regeert!

Joost mag het weten

Op 25 mei aanstaande treedt de Algemene Verordening Gegevensbescherming in werking. Het zal niemand ontgaan zijn, de mailtjes vliegen in de rondte: Beste burger, wij hebben uw gegevens, maar let wel, wij zorgen er goed voor! Wilt u dit niet klik dan hier…. en wat er daarna gebeurt weet alleen Joost.
Bij Faect hebben wij geen Joost in dienst en ook wij hebben kennis genomen van de AVG. Na een goed onderzoek kwamen we er achter dat we eigenlijk al doen wat we moeten doen; we gedragen ons als een goede gastheer van de data van onze klanten. Natuurlijk zorgen we dat alles tot in de puntjes veilig is, is het melden van een datalek (gelukkig nooit nodig gehad) vanzelfsprekend en hebben mensen recht op (inzage van) hun eigen data. Desalniettemin kan het geen kwaad dit nog eens even goed en vooral helder op papier te zetten en de puntjes op de i te plaatsen. Dat hebben we dus ook gedaan, kort, bondig en in heldere taal hebben wij onze Privacy Verklaring (#verwerkersovereenkomst) inmiddels opgesteld.

Boete rijden

Wat bij mij gisteravond een doorn in het oog was is dat veel mensen bang zijn voor de boete die je krijgt als je niet aan alle AVG regeltjes voldoet. Laten we eerlijk zijn een boete is nooit leuk, maar vooral niet omdat je dus blijkbaar iets hebt gedaan dat niet OK is. DIE gedachte, daar moet het om gaan! En dat raakt me wel… stel je voor dat data van jouw klanten op straat komt te liggen… jouw verantwoordelijkheid dat dit niet kan gebeuren!
Het moet toch een vanzelfsprekendheid zijn dat je secuur met data omgaat, wat van jou is is van jou en wat van mij is is van mij. Dat lijkt mij zo vanzelfsprekend dat je dat niet alleen wilt doen om een boete voorkomen. Remmen voor de flitspaal en verder levensgevaarlijk rijden is weinig effectief…

Het was in ieder geval leuk en leerzaam om te gast mogen zijn bij #pakhuisdezwijger voor het programma #TalkoftheTown104 #AVG-proofAmsterdam, maar het laatste woord is hierover nog niet gezegd. En wie zal het laatste woord hebben en van wie is dat dan? Van jou van mij, van mij van jou, wat van mij is is ook van jou en van jou vooral ook van mij, etcetera etcetera etcetera…